Jos Algocalminul!

Cerandu-mi scuze pentru ca nu am mai spus ‘prezent’ pe blog de ceva timp, revin aducand in lumina reflectoarelor povestea Algocalminului, medicamentul foarte des prezent pe buzele romanilor, vazut adesea ca remediul magic pentru enorm de multe afectiuni. Devenit generic, Algocalminul ramane pe buzele romanilor prin controversa deciziei de a fi eliberat doar cu prescriptie medicala. Prin septembrie 2009 aflam din buletinele de stiri ca in curand nu vom mai putea cumpara Algocalmin din farmacii, principala explicatie fiind faptul ca metamizolul, substanta activa ce intra in componenta acestui medicament este o substanta periculoasa, cu atat mai mult cu cat romanii apeleaza la ea extrem de frecvent. Mai mult, in majoritatea tarilor europene medicamentele pe baza de metamizol se elibereaza doar cu prescriptie, in timp ce in restul substanta este interzisa. Romania, Polonia si Bulgaria sunt singurele tari in care medicamentul se mai incadreaza in categoria otc-urilor. Si imi amintesc de celebra reclama cu sloganul: Te doare romaneste? Iti trece romaneste! Algocalmin! Poate dincolo de a sublinia originea medicamentului, reclama sugera faptul ca administrarea metamizolului pe plaiurile mioritice este o exceptie, intreaga Europa renegandu-l.
Pariez ca mult timp romanii vor cere prietenilor un algocalmin atunci cand ii doare capul/ maseaua/ cand au febra etc, pentru ca algocalminul a devenit sinonim cu leacul durerilor, este analgezicul universal.
Cererea de mutare a Algocalminului din zona OTC in cea a medicamentelor eliberate cu prescriptie medicala apartine companiei Sanofi-Aventis, companie care, conform http://www.wall-street.ro, a obtinut anul trecut aproape 9 milioane de euro (la pret de producator) din vanzarile cunoscutului analgezic, adica 4,6% din total incasari. Masura poate fi considerata una de responsabilitate sociala fata de pacientii astfel privati de o substanta nociva, dar, in acelasi timp, ca o masura de a impinge puternic spre consumator un alt segment de analgezice-antiinflamatoare: produsele pe baza de ibuprofen. Acest segment este pozitionat ca unul premium, inclusiv din punct de vedere al politicii de pret, opozitia Algocalmin-Nurofen fiind similara opozitiei Bucegi-Leffe. Si daca se pastreaza consumul la acelasi nivel ca in ultimul an, profitul companiilor producatoare de medicamente avand ca substanta activa ibuprofenul nu poate fi decat imbucurator. Responsabilitate sociala sau profit mai mult? Sau ambele? Este aceasta moartea Algocalminului devenit generic? Nurofenul de azi va fi la fel de puternic ca Algocalminul recent ostracizat? Pentru ca, pe segmentul sau, Nurofenul intrece in notorietate substitutii directi precum Modafenul.
Acestea fiind zise/scrise, imi caut in sertar o ultima folie de algocalmin si o pun la pastrare. In memoriam.

Sursa informatiilor: http://www.wall-street.ro/articol/Companii/89753/Durerea-de-cap-se-scumpeste-Algocalmin-se-va-da-doar-cu-reteta.html

Reclame

Un răspuns to “Jos Algocalminul!”

  1. Iulia (Ivatherm) Says:

    Mda, foarte bun punctul tau de vedere… Se confirma ideea ca marketingul invarteste lumea ‘pe degete’ in zilele noastre si ne arata inca o data de ce industria farmaceutica este cea mai profitabila la nivel global, intrecand-o chiar si pe cea a petrolului. Draga mea, chiar ma intrebam unde ai disparut si daca nu m-am grabit cumva inscriind blogul tau printre preferatele noastre pe blogul Ivatherm- www. blog.ivatherm.ro-, asa ca, bine ai revenit! Te citim cu interes…:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: